Please translate to your language.

ISOLATOR

Isolator Click για μεγέθυνση.
RF LINE ISOLATOR 
Τοποθετώντας line isolator (απομονωτή γραμμής) στην έξοδο του πομποδέκτη ή του ενισχυτή (linear amplifier) αποτρέπεται η κυκλοφορία RF στο εξωτερικό (πλέγμα-θωράκιση) της καθόδου-ομοαξωνικού. Η ραδιοσυχνότητα (RF) που αναπτύσσεται για διάφορους λόγους στη θωράκιση της καθόδου μπορεί να εκπέμπεται και να επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία όλων των μηχανημάτων στο shack.
Παρουσιάζονται μεγάλες ενδοδιαμορφώσεις, πολλές φορές ο πομποδέκτης δεν είναι δυνατόν να εκπέμψει για λόγους ασφαλείας από τις ασφαλιστικές διατάξεις που φέρει λόγω του επηρεασμού που γίνεται στα κυκλώματα του από την RF
Λόγω της υψηλής αντίστασης του isolator η RF αποκόπτεται και δεν πηγαίνει προς τον πομποδέκτη – ή ωθείται προς τη γείωση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η RF προτιμάει να διέρχεται πάντα από τη χαμηλότερη αντίσταση. Στην κεραία με τα πολλαπλά δίπολα αυτό ακριβώς συμβαίνει, η RF επιλέγει το δίπολο με τη χαμηλότερη αντίσταση και αυτό είναι το καταλληλότερο για τη συχνότητα εκπομπής που εκπέμπουμε. Οποιοδήποτε άλλο δίπολο έχει υψηλότερη αντίσταση, είτε είναι κοντύτερο είτε είναι μακρύτερο για τη συχνότητα μας. Το Isolator τοποθετείται στη σειρά με την κάθοδο με δυνατότητα τοποθέτησης ή στην αρχή της (έξοδος πομπού) ή στο τέλος της (είσοδο κεραίας). Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι δεν επηρεάζεται καθόλου η μεταφορά του σήματος μέσα στην κάθοδο από την τοποθέτηση του isolator. Επέρχεται σημαντική βελτίωση στην εκπομπή του πομποδέκτη λόγω της αποκοπής της επιστρεφόμενης RF προς τον πομπό. Η ανάπτυξη RFI στις εγκαταστάσεις του σταθμού μας είναι αφενός επικίνδυνη αφετέρου δημιουργεί πτώση της ισχύος εκπομπής. Η βοήθεια αυτή προσφέρεται και στον ενισχυτή (linear amplifier) που πιθανόν να διαθέτουμε. Αν έχουμε φίλτρα μείωσης των παρασιτικών εκπομπών στην έξοδο μας είναι σίγουρο ότι αυτά λειτουργούν πολύ καλλίτερα με την παρουσία του isolator στη σειρά με την κάθοδο. Αν έχουμε κάποιο είδος balun στην κεραία δεν επηρεάζεται ούτε και επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του isolator. Μερικές εταιρείες κατασκευής τέτοιων εξαρτημάτων φροντίζουν και τα εφοδιάζουν με γείωση προκειμένου να γειώνονται και να εξασφαλίζεται η ροή της RF προς τη γείωση. Θα λέγαμε ότι η ανακάλυψη των isolator είναι πολύ ωφέλιμη γιατί αποτρέπουμε με την χρησιμοποίηση τους το «κάψιμο» άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στο αυτοκίνητο ή στο shack μας. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι λειτουργούν ως balun 1:1. Εσωτερικά φέρουν φερίτη με 30 εκατοστά περίπου coaxial τυλιγμένο επάνω του. 
Balun kai Isolator στη σειρά.
Ο blogger όταν αντιμετώπισε προβλήματα RFI στο shack του με την τοποθέτηση μιας κεραίας long wire με balun  4:1 προμηθεύθηκε από την Αμερική ένα rf isolator της Radiowavz. Τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά, κόπηκαν όλοι οι επηρεασμοί από το RFI και η ισχύς εκπομπής ανέβηκε κατακόρυφα. Η διαμόρφωση του μικροφώνου καθάρισε και οι ενδοδιαμορφώσεις πέρασαν στην ιστορία. Συνιστάμε ανεπιφύλακτα τη χρήση του isolator στη γραμμή μεταφοράς (coaxial) εξάλλου το κόστος του είναι πολύ χαμηλό.  
73 de SV1RRV