Please translate to your language.

Αναδιπλωμένο Δίπολο Βραχέων (HF) - T2FD

Κεραία Εκπομπής Βραχέων (Σχόλια)

  Η WD-330S της Diamond είναι μια κεραία που «δούλεψε εργατικά» στην ταράτσα μας για ένα περίπου χρόνο ενώ η 330J μόνο για έξι μήνες. Έγιναν συγκρίσεις με διάφορα δίπολα σε διαφορετικές συχνότητες, Vertical αλλά και με κατευθυνόμενες εμπορίου με τρία στοιχεία από την ίδια περιοχή (Κερατσίνι). 
Μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε για τη συγκεκριμένη κεραία.

Θα ξεκινήσουμε από τις συγκρίσεις αναδιπλωμένου διπόλου WD-330S για τους 14 Mhz και πάνω. Η σύγκριση έγινε πολλές φορές με άλλους σταθμούς από την περιοχή μας και μάλιστα η εντυπωσιακότερη ήταν η σύγκρισή με κατευθυνόμενη εμπορίου τριών στοιχείων για τα 20 μέτρα και 200 Watts έξοδο. Ένα απόγευμα του καλοκαιριού 2010 βρεθήκαμε στην ίδια συχνότητα στους 14 Mhz με Λατινική Αμερική που πέρναγε πολύ καλά. Tα σήματα είχαν μια διαφορά 3-5 db υπέρ του αναδιπλωμένου και με ισχύ 100 Watts. Με πάρα πολλούς συναδέλφους που βρίσκονται πολύ κοντά μας έχουμε συγκριθεί με δίπολα και Vertical συντονισμένες σε συγκεκριμένες συχνότητες και πάλι όμως η ζυγαριά έκλεινε υπέρ του T2FD με διαφορές τις τάξεως των 5 db.

 Αυτό που μας «μάγεψε» σε αυτήν την κεραία είναι ότι στην ακρόαση των βραχέων και μιλάμε για τις μπάντες που συντονίζει, δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος. Ψάχνοντας την μπάντα για σταθμούς ξαφνιάζεσαι όταν μέσα στην ηρεμία πετάγονται τεράστια σήματα. Αυτό που θα μπορούσε να αποδώσει επακριβώς είναι η αίσθηση του να ψάχνεις στα VHF ή UHF. Αναφέραμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις μπάντες που συντονίζει και θα το επεξηγήσουμε για να γίνει σαφέστατο. Η κεραία με την οποία έγιναν οι δοκιμές που προαναφέραμε ήταν η WD-330s με συνολικό μήκος 10 μέτρα. Η κατασκευάστρια εταιρεία (Diamond) δίνει ως εύρος συχνοτήτων από 2 - 28,6 Mhz. Πραγματικά η κεραία συντονίζει με πολύ μικρό λόγο στασίμων σε όλο αυτό το εύρος θυμίζοντας dummy load. Όμως «ακούει» πολύ καλά και εκπέμπει εξ ίσου καλά από τους 14 μέχρι τους 28 MhzΑπό τους 2 έως 14 Mhz είναι «κουφή» και «μουγκή». Δεν σε ακούει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας… και δεν ακούς ούτε τον πάνω όροφο. Το ίδιο  συμβαίνει και με την WD-330J της οποίας το μήκος είναι 25 μέτρα και συντονίζει για την εταιρεία από 2-30 Mhz. Για εμάς όμως συντονίζει και ακούει πολύ καλά από 7-30 Mhz. Στις πιο κάτω μπάντες καλείς αλλά δεν σου απαντάει κανείς… ούτε ο γείτονας. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι το μήκος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την απόδοση της συγκεκριμένης κεραίας. Το αναδιπλωμένο δίπολο δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά σε σχέση με τις κάθετες, τα δίπολα και τις κατευθυνόμενες κεραίες σε συχνότητες πιο υψηλές από το μήκος κύματος που είναι διπλάσιο από το μήκος της. Για παράδειγμα το δίπολο με ολικό μήκος 10 μέτρα πηγαίνει πολύ καλά από τα 20 μέτρα (14Mhz) και πάνω μέχρι τους 28Mhz. 

  Η συγκεκριμένη κεραία μεταφέρει στα χρόνια μας μια πολύ μεγάλη ιστορία. Είχε δοκιμαστεί μερικά χρόνια πριν, από 1937, αλλά κατοχυρώθηκε με πατέντα την χρονιά αυτήν στον Philip S. Carter. 

 Η κεραία αυτή διατίθεται στο εμπόριο του εξωτερικού από διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες (Diamond, Buxcomm κ.α)με τιμή που ποικίλει. Το μήκος της πρέπει να είναι μισό μήκος κύματος της πιο χαμηλής συχνότητας. Το Αμερικάνικο ναυτικό την χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα στις βάσεις και τα σκάφη του από το 1940. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα ούτε με την εκπεμπόμενη ισχύ αλλά ούτε και με τον χώρο εγκατάστασης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάτι γνωρίζουν παραπάνω...

 Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη κεραία και στις δυο εκδόσεις της οποιασδήποτε εταιρείας. Όσον αφορά για την ωμική αντίσταση που φέρει απέναντι από το balun είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της προσαρμογής αλλά και την αύξηση του εύρους συντονισμού. Η αντίσταση ποικίλει ανάλογα με τη συχνότητα εκπομπής.  Η σύνθετη αντίσταση εισόδου είναι τέσσερις φορές εκείνη του ευθυγραµµισµένου δίπολου.  Rz= 4x72 = 288  Ω για ένα αναδιπλωµένο δίπολο μισού μήκους κύµατος.

Το αναδιπλωµένο δίπολο έχει το ίδιο διάγραµµα ακτινοβολίας  µε το συνηθισµένο δίπολο,  εµφανίζει πολλά πλεονεκτήµατα: µεγαλύτερο εύρος ζώνης εκπομπής και µικρό κόστος. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ευθεία ή ακόμη και Inverted V.
73 de SV1RRV