Please translate to your language.

Φερρίτης...

Φερρίτης εξωτερικά coaxial
Click για μεγέθυνση. 
Φερρίτης για απόζευξη της RF. Οι φερρίτες ως επί το πλείστον κατασκευάζονται από την εταιρεία Fair-Rite που εδρεύει βόρεια της N.Y. Ο φερρίτης είναι ένα σύνθετο κεραμικό υλικό που αποτελείται από οξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) και κάποιο άλλο υλικό όπως Μαγγάνιο, Νικέλιο, Ψευδάργυρος. Η πρόσμιξη αυτή γίνεται για τη βελτιστοποίηση των μαγνητικών ικανοτήτων. Σκόνη από αυτά τα υλικά πρεσάρεται σε καλούπια και τήκεται για το σχηματισμό των γνωστών μας φερριτών. 
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι φερρίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη μαγνητική (μ) διαπερατότητα από τον αέρα. 
Παρουσιάζουν πολύ καλή μαγνητική ροή από αυτήν του αέρα. Πολλαπλασιάζει την αυτεπαγωγή ενός αγωγού που διέρχεται μέσα από τον φερρίτη. Παρουσιάζει απώλειες σε όλο και υψηλότερες συχνότητες. Τους φερρίτες τους συναντάμε στο εμπόριο σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Η διαφορά τους έγκειται στην αναλογία των υλικών στην ανάμειξη αλλά και στη διαφορετικότητα των υλικών που αναμιγνύονται.
(Μαγγάνιο + Ψευδάργυρος = 1-30 Mhz) εκπομπές μεσαίων κυμάτων και ραδιοερασιτεχνών κωδικοί φερριτών #31, #77, #78.
(Νικέλιο + Ψευδάργυρος = 30 – 1 Ghz) εκπομπές FM, TV, κινητή τηλεφωνία κωδικοί φερριτών #43, #61, #67.
Καταπνίγουν μεγάλο μέρος της RF που κινείται σε έναν αγωγό. Ο φερρίτης με κωδικό #31 αποτελείται από Μαγγάνιο και Ψευδάργυρο (Μn+Zn) συμπεριφέρεται όπως ο φερρίτης #43 στα HF και VHF αλλά πολύ καλλίτερα κάτω από τους 5 Mhz
Χαμηλές Συχνότητες.
Υψηλές Συχνότητες.
Στις χαμηλές συχνότητες ο φερρίτης πέριξ του αγωγού λειτουργεί ως πηνίο και αντίσταση σε σειρά. 
Στις υψηλές συχνότητες συμπεριφέρεται ως πηνίο αντίσταση και πυκνωτής όλα μαζί σε παράλληλη διάταξη.
Οι ανισοστάθμιστες κεραίες που συνδέονται σε ισοσταθμισμένες καθόδους και όχι μόνο, θα πρέπει να φέρουν κοντά στον πομποδέκτη ένα φερρίτη εξωτερικά της καθόδου προκειμένου να αποκόπτεται το θόρυβο που κατεβάζει η κάθοδος, την ακτινοβολία της καθόδου και την επιστρεφόμενη RF στο shack
Φερρίτης τοποθετημένος σε coaxial.
Θα πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η απόζευξη της RF δεν είναι αποτελεσματική 100%. Οι φερρίτες προσφέρουν στραγγαλισμό της RF σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό της καθόδου. Μέρος της RF που επιστρέφει στον πομποδέκτη και κατ’ επέκταση στον υπόλοιπο εξοπλισμό, αποκόπτεται κατά 30%. Σίγουρα όμως απαιτούνται και άλλα μέτρα όπως Balun, Isolator, φίλτρα κ.λπ.. Θα μπορούσαμε να τυλίξουμε πιο πολλές φορές το καλώδιο γύρω από έναν μεγάλο φερρίτη και να αυξήσουμε την απόδοση. Αυτό όμως στοιχίζει και δημιουργεί ογκώδης κατασκευές. 
Φερρίτης τοποθετημένος σε  αγωγούς τροφοδοσίας
Μπορούμε να κάνουμε απόζευξη RF από τα καλώδια τροφοδοσίας, μικροφώνων ή μεγαφώνων πομποδεκτών με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας 70%. 




Στη συνέχεια παραθέτουμε πίνακα με χαρακτηριστικά φερριτών.


73 de SV1RRV