Please translate to your language.

Κεραία σύρματος - Long Wire de CT1FFU


Διαβάσαμε πολλά στο διαδίκτυο για την πολλά υποσχόμενη long wire του CT1FFU (Antonio) και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και αυτήν την κεραία. Υπόσχεται ότι καλύπτει όλες τις μπάντες από τους 1,8 έως και τους 30 Mhz με συνολικό μήκος μόλις 16,2 μέτρα και ένα balun 9:1. Το κόστος της με τα ταχυδρομικά για Αθήνα δεν ξεπέρασε τα 70 ευρώ.      



Το δέμα παρελήφθη 5 ημέρες μετά από την παραγγελία και η πληρωμή έγινε με πιστωτική κάρτα. Η συσκευασία ήταν καλή σχετικά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, και περιελάμβανε έναν μονωτήρα, το σύρμα και το balun.
   Η κεραία τοποθετήθηκε μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα του 2014 σε ύψος περίπου 5 μέτρα από την οροφή. Με κάθοδο το γνωστό σε εμάς RG-8 και μήκος αυτού περίπου 10 μέτρα.
   Στην πρώτη μας δοκιμή απογοητευθήκαμε γιατί δεν συντόνιζε ούτε με το εσωτερικό tuner του Kenwood ΤS-480 στις μπάντες των 1,8 , 3,5 και 7 μεγακύκλων. 
Σε όλες τις υπόλοιπες μπάντες από τους 7 Mhz και επάνω (14, 21 και 28) συμπεριλαμβανομένων και των WARC (10, 18 και 24 Mhz) συντόνιζε χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα χωρίς tuner με πολύ λίγα στάσιμα…
  
Οι προσπάθειες που κάναμε δεν καρποφόρησαν, αρχικά γειώσαμε τον ακροδέκτη που υπάρχει στο balun, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα RF- choke από την κάθοδο τυλίγοντας 4 σπείρες με διάμετρο 10 εκατοστά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν αποθαρρυντικό. Μαζί με το choke που φτιάξαμε δοκιμάσαμε και τοποθετήσαμε 5 φερρίτες εξωτερικά της καθόδου και κοντά στο balun αλλά και πάλι ο κόπος ήταν μάταιος. Μάλιστα μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες παρατηρήσαμε ότι το RFI δεν επέτρεπε στον TS-480 να εκπέμψει στις χαμηλές πάντες. Με το πάτημα του press έκλεινε και άνοιγε ο ασύρματος.
  Η δραστική λύση δόθηκε και μείναμε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όταν χρησιμοποιήσαμε ένα RF line isolator και συγκεκριμένα το MFJ-915 τοποθετημένο στην είσοδο του Balun. Μόνο ή long wire χωρίς γείωση και με το MFJ-915 όπως φαίνεται στη φωτογραφία η κεραία συντονίζει θαυμάσια με πολύ λίγα στάσιμα και χωρίς τη βοήθεια του εσωτερικού tuner σε όλες ναι σε όλες τις μπάντες. 
Μείναμε ακόμη πιο ευχαριστημένοι όταν αρχίσαμε τα QSO. Πολύ εύκολα μέσα στο traffic μας άκουσε ο C37URA από Ανδόρα. Καταφέραμε στο επόμενο διάστημα να μιλήσουμε με όποιον ακούγαμε από Ευρώπη και Ρωσία σε όλες τις μπάντες. Για το μήκος και την τιμή της θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα καλό. Πραγματικά παρέχει ότι υπόσχεται αρκεί να γίνει χρήση με ένα ή και δυο rf line isolator. Αν τοποθετήσουμε ένα rf line isolator θα πρέπει να τοποθετηθεί στο τέλος της καθόδου στην οροφή αν χρησιμοποιήσουμε δυο τότε αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν στα άκρα της καθόδου. 
   Ευχαριστούμε πολύ τον CT1FFU για την άμεση after sale τεχνική υποστήριξη που μας παρείχε μέσω e-mail.
   
Πολλά 73 de SV1RRV