Please translate to your language.

Δοκιμάσαμε την κεραία EA10152040DXS

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος για να μη χαλάσουμε την παράδοση... δοκιμάσαμε μια νέα κεραία και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα συμπεράσματά μας, (καλοκαίρι 2015).

Βοηθό μας είχαμε έναν πολύ πιστό φίλο τον Ερμή (Γκριφόν Μπρικέ). Ο Ερμής δεν πείραξε τίποτα, παρακολουθούσε από απόσταση κάθε μας βήμα στην κατασκευή, όμως αντιληφθήκαμε ότι φοβάται τα ύψη …  Στο τέλος του 2ωρου τα καταφέραμε θαυμάσια χωρίς επιπρόσθετες ταλαιπωρίες με τη συντροφιά του SV1AHH,  (click στις φωτό για μεγέθυνση).



Η κεραία που αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε φέτος ήταν τα πολλαπλά δίπολα EA10152040DXS της εταιρείας ΕΑ Antenna

Προμηθευτήκαμε τα δίπολα από τον Γιάννη (DXSignal). Το δέμα παρελήφθη την επομένη της παραγγελίας. Μπορούμε σαν τελικό συμπέρασμα  της δοκιμής να πούμε ότι μας δίνουν ακριβώς ότι υπόσχονται, με σχετικά λογική τιμή... (125 ευρώ). 


Στη φωτογραφία φαίνεται το κιτ όπως το παραλάβαμε σε συσκευασία φακέλου με φουσκίτσες !!! (δεν το αιτιολογεί η τιμή). Το σύρμα των διπόλων είναι πολύκλονο καλής ποιότητας χάλκινο.
Η κεραία για να συναρμολογηθεί μας πήρε περίπου 80 λεπτά της ώρας έναντι 60 που προβλέπει ο κατασκευαστής. Αυτό συνέβη επειδή προσέξαμε την κάθε λεπτομέρεια ξεχωριστά χρησιμοποιώντας επιπρόσθετες τεχνικές για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Θα τα εξηγήσουμε όμως λίγο παρακάτω. 

Επικαλύψαμε με μανό όλες τις βίδες για επιπρόσθετη προστασία στην όξινη βροχή. 

Για την καλή σταθεροποίηση των αποστατών ο κατασκευαστής συμπεριλαμβάνει στο κιτ μαύρα tireup (ζωστηράκια), όμως εμείς για καλλίτερη ποιότητα κατασκευής και αντοχή στο χρόνο τυλίξαμε επιπλέον παράλληλα στα επίμαχα σημεία μικρά τεμάχια μονόκλινου σύρματος όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Αυτό κάνει πιο σταθερή την κατασκευή και πιο ανθεκτική στην ηλιακή ακτινοβολία. Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά η τεχνική αυτή. Οι αποστάτες είναι από καλό πλαστικό ανθεκτικότατο και τρυπημένοι έτοιμοι για συναρμολόγηση. 

Μετά τη συναρμολόγηση και την ανάρτηση της κεραίας σαν inverted V περάσαμε στο στάδιο της δοκιμής. Η κεραία έδειξε χωρίς καμία αλλαγή την καλή της διαγωγή. Τα στάσιμα ήταν πολύ χαμηλά έως καθόλου κατά μήκος όλων των "μπαντών". 

Η απόδοση των παράλληλων αυτών διπόλων είναι αντίστοιχη με δίπολα κομμένα και ραμμένα για τις συχνότητες που δίνει στις προδιαγραφές ο κατασκευαστής. Τα δύο πηνία που υπάρχουν στα άκρα της κεραίας με το μικρό κομμάτι σύρματος προσθέτουν την μπάντα των 40 μέτρων. Έτσι περιορίζεται το συνολικό μήκος από 20 στα 13 μέτρα. Τα πηνία αυτά επηρεάζουν μόνο τα 40 μέτρα και όχι τις άλλες μπάντες. Έτσι η απόδοση του διπόλου των 40 μέτρων είναι μειωμένη αφού λείπουν 7 μέτρα συνολικά ή αν θέλουμε καλλίτερα από 3,5 μέτρα σε κάθε σκέλος.


Θεωρούμε ότι μελετώντας την ανάρτηση μας με τα πολλαπλά δίπολα μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με λίγο μικρότερο κόστος. Tobalun ε;Iναι 1:1 με αντοχή στο 1,5 Kw.

Αναρτήθηκε όπως αναφέραμε σαν αντεστραμμένο V και το κέντρο του ήταν σε ύψος 10 μέτρων περίπου.
Πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι χρειάστηκε να κοντύνουμε λίγο το δίπολο των 40 μέτρων (το μακρύτερο επάνω και ακριβώς στο τέλος του μετά τα πηνία) γιατί συντόνιζε ακριβώς στους 7 Mhz. Το κοντύναμε (χωρίς να κόψουμε) τυλίξαμε 5 σπείρες πάνω στο ίδιο σύρμα από το ίδιο σύρμα και ήρθε ακριβώς στο κέντρο της μπάντας των 7 Mhz. Έχουμε εξηγήσει σε άλλη ανάρτηση πως ακριβώς μειώνουμε το μήκος του διπόλου χωρίς να χρειάζεται να κόβουμε το σύρμα. Με την περιέλιξη του άκρου πάνω στο ίδιο σύρμα. 

Για να συντονίσουμε σε υψηλότερη συχνότητα ελαττώνουμε το μήκος για το κατεβάσουμε πιο κάτω στην αρχή της μπάντας μεγαλώνουμε το μήκος. 

Τα στάσιμα είναι ελάχιστα έως καθόλου σε όλες τις μπάντες που συντονίζει, στις υπόλοιπες δεν είναι επιτρεπτή η εκπομπή χωρίς ένα καλό tuner. Προσθέσαμε επίσης ένα το RF Line Isolator 915 της MFJ για ελάττωση της επιστροφής RF στον πομποδέκτη. Έτσι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με RF στο shack. Η ποιότητα των υλικών που μας παρέχει η ΕΑ Antenna είναι άριστη. Όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα είναι Inox. Χρησιμοποιήσαμε επίσης αυτοβουλκανιζόμενη της 3Μ για να τυλίξουμε τους συνδέσμους-κονέκτορς για αδιαβροχοποίηση.  


 Ο κατασκευαστής και οι προμηθευτές αναφέρουν τα παρακάτω για τη συγκεκριμένη κεραία :
Η EA10152040DXS αποτελείται από 3 παράλληλα σύρματα, 2mm HO7VK στο ίδιο βραχίονα και με αυτό τον υπολογισμένο τρόπο δημιουργούνται 4 monobanders κεραίες σε μία. Οι αποστάτες, μεταξύ των συρμάτων, έχουν τοποθετηθεί έτσι για να δώσουν την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα προβλήματα της αλληλεπίδρασης των στοιχείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Περιλαμβάνει balun 1,5 kW.
Η κεραία  μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στα 10/15/20/40 μέτρα,
Η συναρμολόγηση της κεραίας  είναι αρκετά απλή.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσαρμογές , επειδή η κεραία έχει ένα σημαντικό εύρος ζώνης.
Είναι μια κεραία "Plug and Play" .
Στιβαρή κατασκευή, και ζυγίζει μόλις 1,4 κιλά.
SPECIFICATIONS
40m
20m
15m
10m
Frequency Range:
7,1~7,3
14,0~14,35
21,0~22,45
28,0~29,7
Gain:
2,0 dBi
3,0 dBi
3,0 dBi
3,0 dBi
SWR:
1,0:1~2,0:1
(110 KHz.)
1,0:1~1,5:1
1,1:1~1,6:1
1,0:1~2,0:1
(700 KHz.)
Impedance:
50 Ohm
Max. Power:
1,5 kW
Total Lenght:
13,00m
Weight:
1,40Kg


Συμπέρασμα : Η κεραία είναι plug and play, δεν μας ταλαιπώρησε καθόλου, η τιμή της είναι λογική, η απόδοση της όπως ακριβώς τα home made δίπολα… πλεονέκτημα είναι το μικρό μήκος που καθιστά τα δίπολα κατάλληλη για μικρούς διαθέσιμους χώρους. Σαν inverted V λειτουργεί θαυμάσια και μάλιστα απαιτεί ακόμη μικρότερο χώρο. Αν θέλουμε να κάνουμε και μια σύγκριση με την Long Wire του CT1FFU μπορούμε να πούμε ότι τα δίπολα αυτά δίνουν περισσότερη ζωή στη λήψη... και στην εκπομπή είναι ελαφρώς καλλίτερα.  

Πολλά 73 de SV1RRV